Expositie Meat the Future

Meat the Future - Pano - Cube Design museum - Kenneth Tan Fotografie

VOORWOORD

Hans Gubbels - Directeur Cube design museum
Hans Gubbels.

De discussie over de toekomst van vlees dient zich niet alleen af te spelen in de politieke arena, tussen professionals of in de wetenschap. De consument zelf heeft het recht mee te denken over ontwikkelingen die zijn leefwereld ingrijpend kunnen gaan veranderen. Het is daarom belangrijk dat er een plek is waar men de mogelijkheid heeft inzicht te verkrijgen, dit te reflecteren en bediscussiëren.

Cube design museum richt zich met exposities en in de laboratoriumruimtes op het ontwerpen van onze toekomst op basis van design thinking en co-creatie. Meat the Future is een tentoonstelling die het begrip ‘design for human needs and ambition’ aanschouwbaar maakt en oproept tot discussie over onze gezamenlijke toekomst. Een tentoonstelling die de maatschappelijke relevantie van Cube verder onderstreept. We zijn dan ook bijzonder benieuwd of de tentoonstelling ook u vernieuwde inzichten geeft inzake uw mening over kweekvlees.

Hans Gubbels
Directeur
Cube design museum

 

HALLO VLEESETERS, HALLO VEGATARIERS!

Het is tijd voor een discussie over de toekomst van vlees. Nu de wereldbevolking groeit naar 9 miljard mensen in 2050, wordt het onhoudbaar vlees te blijven produceren en consumeren zoals we dat nu doen. Opwarming van de aarde, energieverbruik, dierenziekten en de verwachte wereldwijde voedselschaarste zijn slechts enkele van de voedselvraagstukken die op ons af komen. Dan hebben we het nog niet over de al veel bediscussieerde dieronvriendelijkheid in de bio-industrie. Zullen we op termijn alleen nog maar rijst, bonen en zeewierburgers eten? Of insecten misschien?

Koert van Mensvoort. Foto: Walter Kallenbach
Koert van Mensvoort. Foto: Walter Kallenbach

Wetenschappers verwachten dat kweekvlees een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden voor het vlees van vandaag. Kweekvlees wordt geproduceerd door dierlijke cellen in een bioreactor op te kweken tot een stukje vlees. Nederland is leidend in de ontwikkeling van kweekvlees en de eerste in het lab gegroeide hamburger is inmiddels al gebakken. Niettemin vinden de meest mensen het nog geen aantrekkelijk idee om vlees uit een lab te eten. En terecht, want voordat we kunnen bepalen óf we bereid zijn kweekvlees te consumeren, moeten we de eetcultuur die het ons brengt verkennen.

Hoewel het verleidelijk is te denken dat we met dierloos vlees de vertrouwde hamburgers, worsten en biefstukken zullen gaan nabootsen, heeft de in-vitro technologie ook een geheel eigen potentie die we ons vandaag nog amper kunnen voorstellen. De Meat The Future tentoonstelling toont 30 kweekvlees gerechten die mogelijk in de toekomst op ons bord belanden. De tentoonstelling is ingericht als een speculatief kweekvleesrestaurant en opgedeeld in vier secties, waarbij steeds een kwestie waarin kweekvlees een rol kan spelen, wordt verkend:

  1. De behoefte aan duurzame productie.
  2. Het voorkomen van voedseltekort.
  3. Het vermijden van dierenleed.
  4. Het opdoen van bijzondere nieuwe eetervaringen.

Omdat kweekvlees nog in ontwikkeling is, kunnen de gerechten (nog) niet worden bereid. Het aantal sterren bij ieder gerecht geeft een indicatie van de technologische haalbaarheid: één ster betekent dat het gerecht technisch voorlopig nog niet gemaakt kan worden. Gerechten met vijf sterren zouden vandaag al kunnen worden geproduceerd.

De getoonde gerechten zijn ontwikkeld door een team van koks, ontwerpers en kunstenaars om de potentie van kweekvlees te verkennen. De gerechten variëren van gebreide vleeslapjes tot vleesfruit. Ze zijn uniek en overheerlijk, maar soms ook onwennig of zelfs macaber. We willen niet de toekomst voorspellen, maar veeleer een waaier van potentiele voedselproducten en eetculturen tonen die ons kan helpen te beslissen welke toekomst we eigenlijk willen. Een smakelijke discussie gewenst!

Koert van Mensvoort
Curator Meat the Future.