Persbericht: Voer voor kweekvleesdiscussie in nieuwe expositie Meat the Future

Meat the Future

Kerkrade, 23 september 2016 – Op maandag 10 oktober om 18.30 uur wordt in Cube design museum de nieuwe expositie “Meat the Future” officieel geopend. Deze is tot stand gekomen in samenwerking met Next Nature Network.

Zoals de titel al verklapt, verkent de expositie de toekomst van vlees. Wanneer de groei van de wereldbevolking zich voortzet, wordt de huidige manier van vleesconsumptie en -productie onhoudbaar. “Meat the Future” presenteert de actuele situatie, mogelijke alternatieven voor vlees en gaat dieper in op een controversieel alternatief: kweekvlees.

Transparante sashimi, voedzaam vleespoeder van zuivere eiwitten en kleurige tovervleesballetjes met alle vitaminen en mineralen die een kind nodig heeft… Zomaar drie gerechten die over pakweg 20 jaar op ons menu zouden kunnen staan. Deze en 27 andere kweekvleesgerechten zijn als modellen te zien in Meat the Future. De gerechten zijn ontwikkeld door een team van koks, ontwerpers, ingenieurs en kunstenaars. Ze zijn weliswaar nog niet eetbaar, omdat het kweken van vlees nog volop in ontwikkeling is, maar geven een idee van wat er op het bord zou kunnen komen. Ziet het er smakelijk uit? Willen we vlees eten dat in een laboratorium gekweekt is? Waarom wel of niet? Zo niet, wat is dan de oplossing voor het “vleesprobleem”? Voldoende voer voor discussie, die  de expositie op gang wil brengen.

Veel wetenschappers zien in kweekvlees in ieder geval een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor vlees afkomstig van dieren. Zij praten op 9, 10 en 11 oktober in Maastricht over het onderwerp tijdens de tweede International Conference of Cultured Meat. De wetenschappers en andere belanghebbenden (voor- én tegenstanders) zijn in Maastricht op uitnodiging van Mark Post, die drie jaar geleden de eerste kweekburger presenteerde. Tijdens de conferentie maken de deelnemers een uitstapje naar Kerkrade voor een bezoek aan Meat the Future, waar ze de opening bijwonen.

De expositie Meat the Future is van dinsdag 11 oktober 2016 tot en met 11 juni 2017 geopend voor bezoekers, die nadrukkelijk worden uitgenodigd zich te mengen in de discussie over de toekomst van vlees.

Cube design museum - logo Next Nature Network